Që prej orës 10:00, ministri i Shtetit për Pushtetin Vendor ka analizuar në mbledhjen e përbashkët të qeverisë dhe kryetarëve të bashkive, strukturën financiare, të burimeve njerëzore dhe të treguesve të performancës.

Në mbledhjen ku merr pjesë kryeministri Edi Rama, janë prezentë edhe 6 kryetarët e baahkive të Partisë Demokratike.

Për sa i përket Burimeve njerëzore, është analizuar numri inpunonjësve për 1000 banorë për të gjitha bashkitë, në aparatet e tyre dhe shërbimet që ofrojnë.

Sa i përket anës financiare, bashkitë janë futur në sitë kapacitetet e bashkive për të mbledhur të ardhurat e tyre, si dhe cilat janë bashkitë që performojnë më mirë.

Po ashtu bashkitë janë analizuar edhe sa i përket aftësisë për të shkruar projekte dhe për të thithur fonde nga Bashkimi Europian.

Te ardhurat vendore

2023 u rriten me 271% krahasuar me 2015

Nga 13 miliardë në 31 miliardë.

Shpenzimet vendore

102 % me te larta se ne 2015.

Borxhet e bashkive te vogla, jane te varura ne masen 85 % nga grantet dhe transfertat e qeverise.

Bashkite me te medha e kane te balancuar kete raport ne 55%

Detyrimet e njesive vendore jane ulur me 60% nga 12 miliard ne 4.8 miliard lek.

Borxhet e bashkive janë 4.8 mld lekë, 60% më pak se në 2015, Kavaja dhe Vora janë bashkitë me më shumë Borxhe

14 bashki janë të varura 85% nga grantet dhe transfertat e qeverisë, ndërsa 10 bashki (me mbi 100 mijë banorë janë të varura në masën 55%

Artikulli paraprakSULMI NDAJ PRINCIT LEKA NGA ISH-GRUAJA DHE ISH-VJEHRRI, AMP HETIM TË THELLUAR: KUSH E SHPËRNDAU VIDEON E SHERRIT?
Artikulli tjetërRAMA NË SHKODËR, INSPEKTON MJEDISET E JASHTME TË STADIUMIT ME KREUN E BASHKISË DHE PRESIDENTIN E VLLAZNISË