Studiuesit kanë krijuar minj të klonuar nga qelizat e lëkurës së tharë për herë të parë.

Zbulimi i hap rrugën vendeve për të ruajtur qelizat e lëkurës nga kafshët si një politikë sigurimi, pasi qelizat mund të përdoren për të krijuar klone që nxisin diversitetin gjenetik të specieve nëse kërcënohen me zhdukje në të ardhmen.

Humbja e diversitetit gjenetik gjithashtu mund t’i bëjë kafshët më të prekshme ndaj kërcënimeve të tjera, të tilla si sëmundjet.

Pavarësisht arritjes, procesi është joefikas dhe shkalla e suksesit për krijimin e të vegjëlve të shëndetshëm të miut femra dhe meshkuj ishte vetëm 0,2 deri në 5,4%. Në disa prej qelizave, kromozomi Y humbi, duke çuar në lindjen e minjve femra nga qelizat e marra nga kafshët mashkullore. “Nëse i njëjti trajtim mund të kryhet në speciet e rrezikuara ku vetëm meshkujt mbijetuan, do të ishte e mundur të prodhoheshin femra dhe të ruheshin natyrshëm speciet, shkruajnë autorët në Nature Communications.

Alena Pance studiuese në Universitetin e Hertfordshire tha se aftësia për të ruajtur materialin gjenetik është “jashtëzakonisht e rëndësishme” për të ruajtur mostrat e specieve dhe gjithashtu variacionin e tyre gjenetik. Por ajo tha se ishte “e rëndësishme” të tregohej se qelizat e thara në ngrirje mund të ruhen për një kohë të pacaktuar nëse ato do të ofrojnë një zgjidhje efektive afatgjatë.

Artikulli paraprakNJIHUNI ME SIMBAN, KECI NGA PAKISTANI ME VESHË 50 CM
Artikulli tjetërREZOLUTA PËR SREBRENICËN, BALLA NË KUVEND: REZOLUTA ËSHTË ZEMRA DHE SHPIRTI I SHQIPTARIT PËR TË NDERUAR VIKTIMAT E KRIMIT