Regjistrimi i zërit të nënës për të alarmuar se ka tym, mund të shpëtojë jetën. Kjo, sipas shkencëtarëve amerikanë.

Studimi, i botuar në revistën Pediatrics, zbuloi se alarmet e modifikuara ishin më efektive për të zgjuar fëmijët sesa alarmet konvencionale.

Dhe ata kishin potencialin për të shpëtuar jetën nga një ndërtesë e djegur.

Shefat e zjarrfikëseve mirëpritën studimin, por thanë se familjet nuk duhet të shqetësohen për alarmet që aktualisht ndodhen në shtëpitë e tyre.

Ekipi hulumtues në Spitalin e Fëmijëve Mbarëkombëtar në Ohajo tha se fëmijët ishin “jashtëzakonisht rezistentë” për t’u zgjuar nga tingujt, sepse ata kanë gjumë më të gjatë dhe më të thellë se sa të rriturit.

Studimi krahasoi një alarm tradicional të tymit të lartë të tymit me zë të njohur.

176 fëmijë morën pjesë dhe alarmet u personalizuan me një regjistrim të zërit të nënës që udhëzonte fëmijën të zgjoheshin.

Vetëm gjysma u zgjua në zhurmën e një alarmi konvencional të tymit. Por nëntë në 10 u zgjuan në alarmet e zërit.

Eksperimentet u kryen në një laborator gjumi dhe alarmet u aktivizuan sapo fëmijët ishin në fazën më të thellë të gjumit.

Dr Mark Splaingard, një nga hulumtuesit, tha: “Fakti që ne ishim në gjendje të gjenim një tingull të alarmit të zjarrit që zvogëlon sasinë e kohës që duhet për shumë fëmijë të moshës pesë deri në 12 vjeç për t’u zgjuar dhe për të lënë gjumin, shpëton jetë. ”

Hulumtuesit tani duan të testojnë nëse zgjimin mund ta bëjë çdo lloj zëri, apo nëse duhet të jetë vetëm zëri i nënës. Dhe ata duan të vlerësojnë se çfarë ndikimi do të kenë alarmet e tilla në zgjimin e të rriturve.

Rick Hylton, nga Këshilli Kombëtar i Zjarrfikësve në Mbretërinë e Bashkuar, tha se ishte duke pritur për të parë se si do shkojë hulumtimi.

Ai tha: “Njerëzit nuk duhet të shqetësohen për efektivitetin e alarmeve të tanishme të tymit.

“Ne e dimë se alarmet e tymit janë për të shpëtuar jetën, kështu që ne kërkojmë që njerëzit të sigurojnë që ata kanë instaluar alarmet e tymit.

“Ata do të lajmërrojnë banorët në fillim nëse punojnë, përshtaten dhe instalohen në vendin e duhur. Kjo u jep të rriturve, prindërve ose kujdestarëve mundësinë për të zgjuar fëmijët dhe për të lënë shtëpinë të sigurtë”.