Një sëmundje e rrallë seksualisht e transmetueshme e cila kalb lëkurën është në rritje në Angli, kanë paralajmëruar ekspertët e shëndetit.

Bakteret që gjenden normalisht në vendet si Afrika e Jugut dhe India, tani po shihen edhe në Mbretërinë e Bashkuar, me një numër në rritje të vazhdueshme.

Donovanosis ose klebsiella granulomatis krijon lezione rreth ijëve dhe organeve gjenitale të cilat mund të kthehen në ulcera me erë të keqe nëse nuk trajtohen.

Të dhënat nga Shëndeti Publik në Angli tregojnë se në 2016 u raportuan 19 rastet të infeksionit, por që u rritën ndjeshëm në 30 deri në vitin 2019, sipas Mirror.

Dhe madje edhe gjatë bllokimeve të pandemisë koronavirus kishte ende 18 raste në Angli, duke shkaktuar shqetësim në mesin e zyrtarëve shëndetësorë.

Konsulent obstetër -gjinekolog në Londrën MyHealthcare Clinic Dr Shree Datta tha për Sun: “Këto shifra sugjerojnë se donovanoza – e cila më parë mendohej se ishte e kufizuar në vende si Indina, Brazili dhe Guinenë e Re, po bëhet më e zakonshme në këto brigje.

Përveç simptomave të tmerrshme, është një faktor rreziku i njohur për transmetimin e HIV. Shenjat e hershme janë gunga rreth organeve gjenitale ose anusit që rriten në madhësi dhe marrin një pamje të kuqe të fortë.

“Këto mund të zhvillohen në ulcera që, pa trajtim, mund të infektohen, të cilat mund të rezultojnë në dhimbje dhe një erë të pakëndshme. Ka më shumë gjasa të prekë meshkujt. ”

Rastet e Donovanosis janë ende të rralla me vetëm 114 nga 2016 në 2020 në kontrast me më shumë se një milion raste të klamidisë dhe 266,000 të gonorresë.

Dr Shree shtoi: Përdorimi i kontracepsionit zvogëlon ndjeshëm rrezikun e kontraktimit të sëmundjes, ndërsa mund të trajtohet me antibiotikë. Por rastet e rënda mund të çojnë në plagë të përhershme dhe dëmtim të organeve gjenitale, si dhe njollë dhe madje edhe ënjtje të pakthyeshme.

Artikulli paraprakSA PO I KUSHTON EVROPËS NDOTJA E AJRIT?
Artikulli tjetër”TOYOTA” UL NDJESHËM PRODHIMIN PËR SHKAK TË NDËRPRERJEVE NË FURNIZIM