Më shumë se 22 mijë shqiptarë kanë kërkuar azil në Gjermani në 6 muajt e parë të 2015. Shifrat e gjysmës së parë të vitit janë bërë publike nga ministria e Brendshme Gjermane ku Shqipëria renditet e treta për numrin e azilkërkueseve. Sipas autoriteteve gjermane në të njëjtën periudhë të 2014-ës në Gjermani aplikuan për azil 3913 shqiptarë, por këtë vit shifra u shtatëfishua.

Edhe për muajin qershor, shqiptarët janë renditur të dytët në listën e azilkërkuesve në Gjermani, me 5932 kërkesa, mbi 1000 më tepër se një muaj më parë, për të vazhduar kështu trendin e i kjeve masive nga vendi, duke mbetur vetëm pas sirianëve që i largohen konfliktit disavjeçar në shtetin e tyre. Në përmbledhjen e gjysmës së parë të 2015-ës, edhe pse renditemi pas sirianëve dhe shqiptarëve të Kosovës, lëmë mjaft mbrapa irakianët dhe afganët e shpërngulur nga lufta. Ajo që bie në sy në shifrat e publikuara është trendi rritës nga muaji në muaj për sa i përket shqiptarëve të larguar në drejtim të vendit më të fuqishëm të Bashkimit Europian, ndërsa konfirmohet trendi zbritës për ata të Kosovës, të cilët “boom”-in e largimeve e kishin në muajt e fundit të vitit të kaluar dhe muajt e parë të 2015-ës. Përballë një situate të tillë, ku në listën e dhjetë shteteve me më tepër azilkërkues janë përfshirë ehe Maqedonia dhe Bosnje-Hercegovina, Gjermania po mendon t’i shpallë të gjitha shtetet e Ballkanit Perëndimor vende të sigurta të origjinës, pasi mundësitë që ata të njihen si azilkërkues janë shumë të vogla. Sipas mediave gjermane, ministri i brendshëm, Tomas de Maizier, deklaroi se fluksi i azilkërkuesve i vë të gjithë përballë një sfide të mëdha, ndërsa theksoi se duhet bërë dallimi mes njerëzve vërtet në nevojë dhe atyre që largohen për arsye të tjera.