Sipas një raporti të publikuar nga ministria japoneze e shkencës dhe teknologjisë, Kina ka tejkaluar SHBA-në si lider botëror si në rezultate të kërkimit shkencor ashtu edhe në studimet “me ndikim të lartë”.

Raporti, i cili u publikua nga Instituti Kombëtar i Politikës së Shkencës dhe Teknologjisë të Japonisë (NISTP) të martën, zbuloi se Kina tani publikon numrin më të madh të punimeve kërkimore shkencore çdo vit, e ndjekur nga SHBA dhe Gjermania.

Shifrat janë bazuar në mesataret vjetore midis 2018 dhe 2020, dhe janë nxjerrë nga të dhënat e përpiluara nga firma analitike Clarivate.

Raporti japonez NISTP zbuloi gjithashtu se kërkimi kinez përbën 27.2% të punimeve më të cituara më shpesh në botë. Numri i citimeve që merr një punim kërkimor është një metrikë e përdorur zakonisht në akademi. Sa më shumë herë që një studim citohet në punimet pasuese nga studiues të tjerë, aq më i madh është “ndikimi i citimeve”.

SHBA përbënin 24.9% të studimeve kërkimore më të cituara, ndërsa kërkimi në Mbretërinë e Bashkuar ishte i treti me 5.5%.

Kina publikoi një mesatare vjetore prej 407,181 punimesh shkencore, krahasuar me 293,434 artikujve të revistave të SHBA-së dhe duke përbërë 23.4% të prodhimit botëror të kërkimit, zbuloi raporti.

Kina përbënte një përqindje të lartë të kërkimit në shkencën e materialeve, kiminë, inxhinierinë dhe matematikën, ndërsa studiuesit amerikanë ishin më pjellorë në kërkime në mjekësinë klinike, shkencat themelore të jetës dhe fizikën.

SHBA ende shpenzon më shumë për kërkimin dhe zhvillimin në sektorët e korporatave dhe universiteteve se çdo vend tjetër, zbuloi gjithashtu raporti. Kina ka numrin më të madh të studiuesve në sektorët e korporatave dhe universiteteve midis vendeve kryesore. Në sektorin e korporatave, Shtetet e Bashkuara dhe Kina janë në të njëjtin nivel me njëra-tjetrën dhe të dyja po tregojnë rritje të shpejtë.

Artikulli paraprakMESSI NUK NOMINOHET PËR TOPIN E ARTË, PËR HERË TË PARË QË NGA VITI 2005
Artikulli tjetërULJA E TEMPERATURAVE ‘SHUAN’ ZJARRET NË VEND, VETËM NJË VATËR AKTIVE NË 24 ORËT E FUNDIT! IZOLOHEN 19 PREJ TYRE