Muzeu Kombetar i Fotografise “Marubi” ka Nenshkruar nje marreveshje bashkepunimi me Drejtorine Arsimore, Universitetin “Luigj Gurakuqi” dhe shkollen Austriake “ Peter Mahringer”.

Për drejtorin ë muzeut Luçiano Bedeni ky është hap i rëndësishëm per zhvillim e praktikave mesimore nepermjet programeve qe muzeu ofron. Kjo marrëveshjë për Rëktorin e Universitetit “Luigj Gurakuqi” Adem Bekteshi më shumë se askujt I shërben degës pikturë-grafikë e cila mund të zhvilloje praktiken pranë ambjenteve të Muzeut Kombëtar “Marubi”. Një nga qellimët e Muzeut është të shoqërojë nxënësit dhë studëntët në zbulimin e historisë së Shqipërisë permës Fotografivë të Marubëvë dhe pasardhësvë të tyrë në harkun kohor të vitevë 1856-1989. Nepermjet kesaj marveshje tashme “Marubi” eshte i hapur per te gjithe grupmoshat dhe ka si qellim jo vetem mesimdhenien nepermjet artit te fotografise por edhe te krijoj bazat e nje edukimi aktiv.